De wind in de haren, een zilte zeegeur in de neus. Onder me voel ik het schip trillen terwijl de kapitein de motor laat grollen. Trossen worden losgegooid en we maken onszelf los van de kade. Ik zie het water de plek tussen ons en het land innemen en al snel laten varen we aan’t hoofd voorbij, het zeegat in. De golven dragen het schip op handen en met het ritme van de deining in de benen beginnen we aan een nacht garnaaljagen.
Voor mij is het af en toe een leuke ervaring om mee in zee te gaan met onze kustvissers, maar het is een dagelijkse realiteit voor deze stoere bonken. Rain or shine, zomer of winter… er moet gevist worden, behalve bij zware storm. De hoofdvangst van onze Belgische kustvissers is de grijze garnaal, crangon crangon, en andere vissen zoals bot, pladijs, tong, hondshaai en rog zijn bijvangst. Dit jaar was een heel moeilijk jaar voor onze garnaalvissers: Een kleine populatie garnalen, veel natuurlijke vijanden zoals de wijting, minder plaats om te vissen door windmolenparken en zeeboerderijen en concurrentie van zwaardere, voornamelijk Nederlandse, schepen op deze alsmaar krimpende visgronden. Dit zorgde voor een sterk verminderde aanvoer en garnaalprijzen die de pan uit swingden. De krantenkoppen waren niet mis: “Worden Garnaalkroketten onbetaalbaar?”, “Schaarste verplicht kustvissers roer om te gooien”, “Vlaamse klassieker dreigt van de menukaart te verdwijnen”
In Oostende bestaat de vistrap al jaren, een unieke plek in Vlaanderen: je kan er garnalen en vis rechtstreeks van de visser kopen. Alle andere vissers in ons land hebben de plicht om te verkopen via de visveiling. Dit geeft de vissers meer controle over de prijs die ze krijgen voor hun vis, maar er staan ook beperkingen op. Zo mochten ze per schip slechts 100kg rechtstreeks aan horeca verkopen. Deze beperking is nu verhoogd naar 500kg en de FAVV keuringen om de kwaliteit te garanderen, die mogen nu ook plaats vinden aan de vistrap, wat ervoor zorgt dat meer restaurants in de streek met korte keten kunnen werken, een verser product kunnen aanbieden en dat onze vissers weer wat meer hoop op een toekomst krijgen. Het weer zit nog niet mee, maar de toekomst, die ziet er nu in ieder geval al weer iets rooskleuriger uit, garnalenroze.
Voorbije Maand.
Een maand vol girl power! Heidi kwam vertellen over haar 40000 kippen die eitjes leggen die onder andere gebruikt worden in het restaurant waar ik werk. Een eenvoudig ingredient, soms een maaltijd op zich, maar essentieel in onze keuken: in sauzen, bij asperges a la flamande of in taart en gebak… Absoluut onmisbaar. Maar hoe dat nu juist zit met dit ingredient, hoe komt dat op ons bord? Heidi kwam er alles over vertellen.
Daarna had ik een super aangenaam gesprek met Isabelle Uselli, niet alleen de West-Vlaming met de beste uitspraak van het Nederlands, maar ook ongelofelijke foodie en grote fan van zelfgemaakt meeneemvoedsel: lunchboxes. Onder de handle @picnic_pleasures geeft ze een inkijk in haar lunches en deelt ze tips en tricks op tiktok. Die videos leverden haar zelfs een nominatie op voor een Jamie, de awards voor online content creatie van het Film Festival Oostende.
Festivalfever!
April is meestal de maand waar de eerste bloemetjes hun hoofd laten zien, maar ook de eerste festivals. En net zoals de natuur echt ontploft in Mei, zo is dat ook met de festivals. Een van de festivals die zeker op je culinaire agenda moet staan, dat is Antwerpen Proeft. Na al die jaren is de formule nog steeds niet geweigerd: op het menu staan tal van restaurants die je een gerechtje laten proeven al vanaf 6 euro. Meer dan 40 chefs tonen er hun signatuur, van driesterrenchef Viki Geunes (Zilte***) via nieuwbakken celebrity chef Tulli Padwa tot Glorieuze ballenman Wim Ballieu; geen smaak of cultuur wordt er overgeslaan!
Een week later is het dan afspraak in Brussel. Ik had het er met Glen Ramaekers al over dat Brussel Vlamingen soms wat afschrikt, maar met lekker eten kun je toch al wat meer mensen uit hun kot lokken, niet? Streatfest is toe aan hun derde editie op de tour en taxis site en Brussel en brengt ook op hun manier toppers uit de culinaire wereld samen, samen met een hoop andere leuke randanimatie. Van eenvoudige streetfood tot gerechtjes op topchef niveau, je kan het er allemaal vinden, samen met masterclasses, demonstraties, een vintage markt, wedstrijden zoals Don Papa Chefs And Shakers en ook ikzelf neem er op zaterdag 18/5 deel aan een chefs battle! Ik weet nog niet goed waar ik me aan mag verwachten, maar ik kijk er wel heel hard naar uit, ook al is het om met de Swet boys en Glen te chillen!
Foodbag
Deze maand begin ik een samenwerking met foodbag, de Belgische maaltijdbox die je kan kopen met of zonder abonnement, vol leuke recepten waar je uit kan kiezen, die je het leven een stuk makkelijker en culinair diverser maken.
Iedereen kent het ondertussen wel: ons leven is hectisch. Lange, drukke dagen op het werk; hobbies of kinderen die veel tijd van ons verwachten, dan moet je nog naar de winkel raken en nadenken over wat je eigenlijk wil eten… Foodbag neemt heel wat van die zorgen weg, waardoor je lekker en gezond kan eten, met producten uit korte keten van lokale producenten zoals Dierendonck, Bonmush of Greenway (allemaal podcastgasten trouwens!), maar als je echt gezond wil eten, dan bestaat er ook het Sana gamma die foodbag samen met Sandra Bekkari ontwikkelde. En binnenkort, dan kun je een recept van mijn hand bestellen! Ik laat het zeker weten als het op punt staat, da’s een belofte!
Volgende week kun je op de foodbag blog mijn 5 essentials van de Mexicaanse keuken lezen en ik beloof je dat het de moeite is om er tijd voor te nemen! Benieuwd hoe mijn liefde en passie voor de Mexicaanse keuken ontstond? Dat kun je horen in aflevering 35 van deze podcast, waar ik in de interview-stoel zat en door Barbara Serulus bevraagd werd!
ben je benieuwd en wil je foodbag testen? Dan kun je de code OVERETENFOODBAG gebruiken. Met die code krijg je 3x 20EUR korting op foodbag voor je eerste drie bestellingen. Goeie deal toch?
De strijd voor Brussels Bier
Ik las dit weekend dit interessante artikel over brouwmeester Jean-Pierre Van Roy van Cantillon en zijn David vs Goliath strijd voor het behoud van Brussels bier, klassieke brouwmethoden en vooral hoe onfair het is dat Brussels Beer World gefinancierd werd met belastingsgeld en toch voornamelijk de grote brouwgroepen bevoordeeld.
Zijn museum, Brussels Museum van de Geuze is in ieder geval een bezoek waard en dit artikel is de moeite om even te lezen!
Biercollaborateurs.
Terwijl ik toch over bier aan het praten ben, dan kan ik niet anders praten dan over de collab die brouwerij Sint Bernardus voor het eerst in hun geschiedenis deed, samen met de Duitse brouwerij Weihenstephan: Braupakt.
Hoe komt zo’n collab tot stand? Eigenlijk vrij simpel: al sinds 2018 is Sint Bernardus de importeur voor Weihenstephan in ons landje en zo praten deze twee brouwerijen regelmatig over bier. Voor de Duitse brouwerij is het, 6 jaar na hun eerste Braupakt met Amerikaanse brouwerij Sierra Nevada, de tweede keer dat ze een braupakt sluiten. Traditie en Innovatie vormen de sleutelwoorden, en het bier werd gebrouwen met Poperingse hop, Beierse mout en de unieke Weihenstephaner gist helemaal volgens het Duitse reinheitsgebot, wat betekent dat bier enkel water, gist, gerstemout en hop mag bevatten. Het bier is sinds vorige maand overal verkrijgbaar in flessen van 33cl of vaten van 30L!
Het label vind ik trouwens supercool, de abten/mascottes van beide brouwerijen die samen een glas klinken…
Pasta la vista, baby!
Surprise surprise, motherf*ckers! Zo begint chef Bruna haar videos op instagram, waarna ze uitlegt hoe je pasta maakt. Samen met Emanuele richtten ze in 2021 Pasta Pastology op, een bedrijfje die handgemaakte pasta produceert. Ze hebben allebei tonnen ervaring opgedaan in sterrenzaken over de ganse wereld en leerden elkaar kennen bij Pure C van Syrco Bakker. Sinds kort tonen ze op hun instagram in korte reels hoe die pasta gemaakt wordt en dat wordt, net zoals de echte pasta, gesmaakt! Zodanig zelfs, dat ze deze week nog de Culinary Innovators Digital & Social Media award van Gault & Millau. Ga die account volgen, en bestel misschien zelfs eens een van hun pastaboxen. Je weet toch al dat die goed gaat zijn!
PS: het recept van de aspergepasta is NU het moment om te maken want het is zot goe. Getest en approved op mn werk!
https://www.instagram.com/pasta_pastology/
Speciale innovators
Niet enkel Pasta Pastology viel in de prijzen gisteren, maar ook Lizette & Lucien mochten een prijs voor Social & Human Leadership ontvangen als Culinary innovators van Gault & Millau. Lizette & Lucien is een soep- en lunchbar gerund door jongeren en volwassenen met een beperking. 2 peilers zijn cruciaal voor de werking van de zaak: 1)de kwaliteit van het eten moet hoog zijn en 2)er wordt van de visie uitgegaan dat volwaardig meedoen in de wereld het beste uit mensen haalt, en zo wordt perspectief gecreëerd voor bijzondere medewerkers. Na het ongeluk die ze twee jaar geleden te verteren kregen (een gastontploffing die een van hun begeleiders zwaar verwondde) is het mooi om te zien hoe ze weer vaste grond onder de voeten kregen en voort kunnen bouwen aan een bloeiende zaak.
Future Food Critic!
Culinair journaliste Marlies Beckers, die is vorige maand bevallen van haar eerste kindje Remus. Ik ben er 100% zeker van dat Remus, als kleinkind van een theaterman, neefje van podcasticoon Andries Beckers en zoon van Marlies niet alleen goed gaat eten als hij opgroeit, maar misschien wel kan uitgroeien tot een die wat hij eet even goed gaat kunnen uitleggen als de rest van de familie! Dikke proficiat Marlies!
Veggie of Vlees?
Retailer Lidl heeft de prijzen voor vleesvervangers gelijkgetrokken met die van echt vlees. De vleesvervangers liggen er al een tijdje gewoon naast het vlees, maar nu de prijzen gelijkgetrokken worden wil de winkelketen de keuze voor vleesvervangers nog makkelijker maken. Vanaf 15 mei wordt bijna het volledige segment van veggie producten, waar Lidl al sinds 2017 hard op inzet, permanent verlaagd in prijs. Waarom bijna alles? Omdat producten zoals falafelballetjes geen vergelijking zijn, zegt Ines Verschaeve, duurzaamheidscoordinator van Lidl. Is dit de manier om de eiwit-shift te stimuleren? Ik ben benieuwd naar jouw mening!
Bandenwissel
Werner Loens, gaat na 37 jaar directeur Benelux bij Michelin, op pensioen. Je kan nu wel denken dat het niet uitzonderlijk is dat iemand op pensioen gaat, maar het gaat hier om de positie van de man: 37 jaar lang verschuilde hij zich achter valse namen, telefoonnummers en emailadressen, en af en toe zelfs achter een valse baard om zijn anonimiteit te garanderen als hij restaurants ging beoordelen. Nu hij op pensioen is, gaf hij een unieke inkijk in de manier van werken die Michelin hanteert bij het beoordelen van de restaurants. Eten is emotie, zegt hij, maar bij Michelin wordt er rationeel en zo objectief mogelijk gekeken naar elk restaurantbezoek. Boeiend en leerrijk!
Feral feestdrankje.
Niet-alcoholische drankjes, het is een categorie die als een gek groeit. Van eigengemaakte kombucha tot flauw non-alco gin-afkooksel, het wordt moeilijk om het bos door de bomen te zien na een tijdje. Heel wat merken ontstaan als copycat van elkaar en ze smaken ook gewoon naar elkaar. Af en toe, dan kom ik wel een nieuw product tegen op de markt en deze wil ik wel graag even delen!
Feral is een drank die niet gedistilleerd of een kombucha-variant is waarvan er al honderden bestaan op de markt, nee, feral wordt gemaakt van bieten in de Italiaanse dolomieten. Niet gewoon een biet uitknijpen en klaar, maar verfijnde smaken creeren door gebruik van lactische fermentatie en infusie met wortels, kruiden en specerijen. Op dit moment zijn er vier smaken beschikbaar, twee op basis van witte biet, twee op basis van rode biet en de smaak is verfijnd, het mondgevoel aangenaam en voorall: vernieuwend, elegant en perfect gebalanceerd, waardoor dit niet mis zou staan in de beste restaurants als waardig alternatief voor wijn.
Distributie is nog maar net begonnen op de Belgische markt, maar het internet brengt ook gewoon alles aan huis, niet?
Saucisson d’Ostende
Ik weet het, het is nu al maandenlang dat ik over mijn eigen stad post, maar er gebeurt hier echt veel leuks. Je hoeft niet per se naar grote wereldsteden te gaan om van de wereld te proeven! The Times kwam op bezoek en was lovend over wat hier allemaal aan het gebeuren is, maar dit is een stad vol mensen die houden van lekker eten en drinken aan de “Belgium Riviera”.
Karel Deschildre van de gelijknamige streekproductenwinkel op de Oosteroever vond een recept terug uit 1865 voor een worst, die sinds kort ook op de lijst van “100% West-Vlaams streekproduct” terug te vinden is. De familie Deschildre is gepassioneerd door streekproducten en is een uniek bedrijf die als missie heeft om het culinair erfgoed van Vlaanderen te laten proeven, beleven en bewaren. Als je in mijn stad op bezoek komt, dan is deze winkel zeker een bezoekje waard!
https://www.deschildre-streekproducten.be/
Expo-tip
Regula Ysewijn heeft een nieuwe expo: “cafebazinnen en zagemannen”. In het Jenevermuseum van Hasselt mocht ze een tentoonstelling cureren van haar fotografisch werk, gebaseerd op haar fotoboek “Authentieke Belgische Cafés”. Met elk cafe dat verdwijnt verliezen we niet alleen waardevolle interieurs en objecten, maar ons sociaal weefsel wordt ook beschadigd. Ooit was er een tijd waar je een cafe op elke hoek van de straat vond, maar meer cafes dan ooit sluiten de deuren en we dreigen een deel van onze identiteit zo te verliezen. Heel wat van de cafes in haar boek zijn reeds verdwenen en deze expo is een manier om de herinnering aan dit erfgoed levendig te houden.
De expo loopt nog tot en met 1 september 2024 in het Jenevermuseum te Hasselt. Ik vraag me af of je er trouwens nog een fles van “haar” Jenever op de kop kan tikken, want die is echt een aanrader!
https://www.jenevermuseum.be/nl
Oh-oh what a fooding.
De lente is in het land en daarmee ook tijd voor een nieuwe editie van de jongste culinaire gids die ons land rijk is: Le Fooding heeft een nieuwe gids uit! Opnieuw is deze gids een kruisbestuiving tussen magazine en gids en heeft ze oog voor meer dan het fine dining segment: alle coole, hippe zaken die je MOET geproefd hebben werden verzameld in deze gids: meer dan 350 nieuwe adressen, Le Fooding erelijst en een deep dive in de Belgian Underground: alle culinaire geheimen en taboes worden gefileerd en blootgelegd. Te verkrijgen via le fooding website, maar ook via Delhaizes en gespecialiseerde krantenwinkels.
https://leshop.lefooding.com/nl
Deze Maand.
Het oudste Indonesische restaurant van Antwerpen zette een berichtje op hun website dat het over te laten is na 35 jaar en plots schrokken liefhebbers van deze keuken zich een hoedje. Ik at er voor het eerst in mn leven Indonesisch op aanraden van Alex Agnew en voelde me meteen thuis in Oost-Java. Naar aanleiding van hun overlaten was het tijd om na 35 jaar eens de rekening te maken. Een eerlijk gesprek over de uitdagingen die ze aangegaan zijn en waarom het moeilijk is om een volgende generatie warm te maken dit ook zo te doen.
Elke dag als we iets eten en drinken, dan zorgen we uiteraard dat onze groenten gewassen worden en dat we onze kip voldoende intern verhitten om ziekte te vermijden, maar dag in dag uit is het FAVV in de weer om ervoor te zorgen dat we ons eigenlijk geen vragen hoeven stellen over de veiligheid van ons voedsel. Maar hoe doen die dat dan? Wat gebeurt er precies tijdens een controle en als er geklaagd wordt, doen die iets met een klacht? Helene Bonte, woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, vertelde in geur en kleur hoe deze overheidsinstelling zorgt dat we met een gerust hart onze buik kunnen vullen.
Honger gestild?
Nog twee weken doorwerken. Nog twee weken trainen. En dan stap ik op een vliegtuig richting Porto, de stad die haar naam gaf aan de versterkte wijn uit de Douro. Daar mag ik het porto huis Graham’s van de Symington familie beter leren kennen, met een bezoek aan de Douro en hun wijngaarden als kers op de taart. Maar daarna wordt het menens: 16 andere bartenders uit verschillende landen strijden er met mij om de titel van beste port cocktail. Ik ben nerveus, want ik voel me een beetje de underdog, of is het imposter syndrome? Ik heb relatief weinig professionele ervaring en ben kok, geen bartender. Maar ik ga ervan genieten, want gelijk hoe je het draait of keert: ik bevind me in een unieke positie dat ik -op kosten van Graham’s- naar Porto mag en vooral; dat ik de tafel ga kunnen delen met mensen die een passie delen voor lekker eten en drinken. Nieuwe vrienden maak je best aan een gedeelde tafel, dus misschien ga ik gewoon voor de “made the most friends”-award. Daar kijk ik naar uit.
Ik laat je wel weten hoe het was! Lekker drinken ga ik zoieso en zoals ik de Portugese keuken ken ga ik daar ook enorm lekker eten. Ik ben al gewonnen als ik het zo zie, toch?
Tot volgende maand!