“Getting engaged is the first hill of the rollercoaster…” Dat is de zin die Jerry Seinfeld zegt in de intro van The Matrimony, een nummer van Amerikaanse rapper Wale. Het is een van de nummers die mijn vriendin en ik gekozen hebben voor onze trouw deze week en dat gevoel van anticipatie die hij verder in die intro omschrijft, dat begint toch wel te groeien. Het is een zot drukke maand geweest die op zijn beurt ook wel een beetje een rollercoaster was: deelnemen aan een chef’s battle op StrEatfest in Brussel, daar een tweede plek claimen, dan vertrekken naar Portugal voor de finale van de Graham’s Blend Series cocktail competition, waar ik twee keer van mn stoel viel: eerst als de 5 finalisten aangekondigd werden, want ik zat daarbij en dan nog eens als ik derde plek veroverde. Daarna mocht ik mijn cocktail serveren aan een aantal van ‘s lands bartenders, sommeliers en wijnhandeleren tijdens een event in het nieuwe Carcasse restaurant te Koksijde. En dan moest er nog van alles geregeld worden voor mijn huwelijk eind deze week. Ik kijk er naar uit, ik ben er klaar voor en ik ben trots. Trots dat ik mezelf recht hield naast een aantal andere chefs, naast een aantal van ‘s werelds beste bartenders in Porto en vooral op het feit dat mijn vriendin mijn vrouw wordt. Hoog tijd voor een klein feestje!
Vorige maand
Het oudste Indonesische restaurant van Antwerpen kondigde aan dat het over te nemen was na 35 jaar en dat was niet enkel schrikken voor hun trouwe klanten, maar ook een leuke reden om het koppel achter de zaak, Caroline en Jusuf, uit te nodigen om het te hebben over hun 35 jaar lange carriere, de Indonesiche keuken en waarom het moeilijk is om een volgende generatie hiervoor warm te krijgen.
Daarna kwam Helene Bonte, woordvoerder van het FAVV langs om uit te leggen hoe onze voedselketen beschermd wordt, en dat leidde zelfs wat reacties uit: horeca ondernemers die zich benadeeld voelden, maar ook mensen die klacht ingediend hadden en konden bevestigen dat het snel opgevolgd wordt. Een boeiend inzicht in deze soms onzichtbare dienstverleners die ervoor zorgen dat wij zonder twijfels onze tanden in iets lekkers kunnen zetten!
Uit Eten?
Dit weekend is het Brussels Greek Food Festival, een culinaire hoogmis die 80 jaar van de Griekse gemeenschap in Brussel viert met uiteraard lekker eten en drinken! Deze mediterraanse keuken, rijk aan smaken, telt invloeden van het ganse middellandse Zeegebied (en verder) en is veel meer dan enkel pita souvlaki of fetakaas. Meer dan 25 foodstalletjes laten je proeven van de rijke smaken van de Griekse keuken, aangevuld met livemuziek, traditionele dansen, kooklessen en veel meer!
Van 14 tot 16 juni op het Van Meenenplein in Sint-Gillis. Meer info via de facebook pagina.
Ook dit weekend vindt de grootste antiekbeurs van de drankenwereld plaats in Leuven: het eerste Vintage Spirits festival! Deze beurs, georganiseerd door podcast-collega Jeroen Van Dyck, is een ode aan oude, zeldzame, exclusieve, speciale en unieke spirits van deze wereld. Het doel is om mensen samen te brengen die houden van open flessen en graag een dram (glasje) delen met oude en nieuwe vrienden.
In De Hoorn, een voormalige brouwerij, kunnen bezoekers een 12tal standhouders leren kennen die allemaal een aantal exclusieve flessen whisky en andere spirits, maar ik denk dat de kroon gaat gestolen worden door een 113 jaar oude cognac van de familie Cabanne.
Er zijn nog Discovery tickets beschikbaar; die kosten 30 euro en daarvoor krijg je toegang tot het festival, een glas en 5 tokens (twv 6,25 euro). Met de korting FRIENDS krijg je daarboven nog eens 5 euro korting! Als je zoieso wil gaan en een masterclass wil meepikken, dat kan ook en met de code GEMEUGT krijg je ook nog eens 5% korting daarbovenop!
Meer info vind je via de facebook event page.
What’s cooking?
Het lijkt de laatste tijd alsof we het goede weer gewoon zelf moeten maken, en dus nodig ik je graag uit om je barbeque aan te steken. In de podcastaflevering met chef Timon Michiels hadden we het over anticuchos, een soort Peruviaanse brochette van runderhart, uit het boek “Mi Casa Peru” van Kantinka Lansink Dodero. Ik blijf maar zeggen hoe lekker deze runderhartbereiding is tegen iedereen die ik ken, dus deel ik deze nog even graag het recept met jullie! Laat je me weten als je het ook probeerde?
Als het idee van een runderhart je afschrikt, dan kun je ook kip of een ander stukje van het rund gebruiken natuurlijk!
INGREDIËNTEN
500 g runderhart
Voor de marinade
100 ml ají pancasaus
50 ml rode wijnazijn
100 ml arachideolie
3 teentjes verse knoflook
1 el oregano (gedroogd of vers)
1 tl komijnzaad
1 tl zout
20 ml water
Voor de ají panca-saus
100 g gedroogde ají panca- pepers
25 ml kokend water
Zo maak je de ají pancasaus
Verwijder de zaadlijsten en zaadjes en spoel de pepers goed schoon. Laat de pepers 12 uur weken in water. Ververs het water drie keer. Meng de chilipepers met het kokende water tot je een gladde pasta hebt. Zeef de pasta, en schep deze in een gesteriliseerd potje en zet dit op z’n kop in de koelkast. Zo trekt de pot vacuüm en is de inhoud langer houdbaar. De pasta blijft nog 4 weken goed.
Anticuchos:
Maak het runderhart schoon, snijd de aderen weg en spoel schoon. Snijd het hart in mooie vierkante platte blokjes van
2,5 x 2,5 cm.Meng alle ingrediënten voor de marinade tot een mooie saus. Wrijf hierbij de oregano tussen je vingertoppen in de marinade, dan komt de smaak beter vrij. Giet er beetje bij beetje water bij totdat de saus vloeibaar genoeg is om te marineren; je hoeft niet al het water te gebruiken.
Leg de stukjes hart in een schaal en giet er zoveel marinade over dat het vlees geheel onderstaat. Laat een nacht afgedekt in de koelkast marineren. Je kunt ook in twee uur marineren, maar de traditionele nacht lang vind ik zelf lekkerder want het hart wordt er malser door.
Meng de volgende dag het zout, de knoflook en de olie. Meng in een andere kom de ají amarillopasta en mayonaise voor topping. Meng in weer een andere kom de bladpeterselie, salsa criolla en snoeptomaatjes voor de tweede topping.
Steek de barbecue of grill aan. Een grillpan op het gasfornuis is ook prima!
Haal het gemarineerde hart uit de koelkast en rijg de stukken aan spiesjes. Ik doe meestal drie of vier stukjes hart aan een spiesje.
Leg de spiesjes op de hete barbecue of in de hete grillpan. Bewaar de marinade. Gril de spiesjes op hoog vuur en lak de spiesjes tijdens het grillen constant met een royale hoeveelheid marinade. Keer ze na 2 minuten. Na nog eens 2 minuten, als ze goudbruin zijn, zijn ze klaar. Pas op met te lang grillen, ze moeten medium rare zijn en hart heeft snel de neiging taai te worden. Door constant te lakken worden de anticuchos vanbinnen sappig en gaar maar niet droog.
Haal de spiesjes van het vuur, bestrooi ze met zout en schenk de topping erover waardoor ze extra mals worden.
Hallo Kroket!
Het Garnaalkrokettenfestival gaat dit jaar opnieuw door op 5, 6 en 7 oktober en deze maand begint de voorverkoop! op 13 juni (morgen dus!) kun je langsgaan bij Toerisme Oostende en een van de eerste 1000 tickets kopen. Deze strategie blijkt nodig, net zoals een garnaalkroketje een citroentje nodig heeft, want het festival was vorig jaar in een mum van tijd uitverkocht. .
Mocht je twijfelen of je naar een garnaalkrokettenfestival wil komen, dan is er natuurlijk ook nog dat andere festival eind deze maand, waar Oostendse restaurants je laten proeven van het beste wat Oostende en de zee te bieden heeft. Op Ostendaise - North Sea Food Fest gniet je met zicht op zee van heerlijke food-ervaringen, van het aperitief tot bij zonsondergang. De toegang is gratis, en als je voor 16 juni je betaalkaart bestelt kun je genieten van voordeel!
Deze Maand.
Chef Timon Michiels is de chef van het Dierendonck restaurant Carcasse in Koksijde. Maar binnenkort ook van Carcasse in Knokke. Ik mocht er al gaan eten begin deze maand en het wordt net als Koksijde een top-adresje aan de kust! Tijdens het heen en weer rijden tussen Koksijde en Knokke hield Timon even halt bij mij in Oostende om te praten over zijn Amerikaans avontuur als Executive chef van de Belgische Ambassade, zijn ambities met Carcasse en de druk die hij voelde toen hij er aan de slag ging. Een heerlijk, relax gesprek met een ambitieuze chef!
Zorg- en revalidatiecentrum BZIO in Oostende, lokaal gekend als de IMBO, veranderde net van naam. Ik ken directeur Nick Marlein nog van in de tijd dat we beiden ons weekends in lokale jeugdhuizen doorbrachten waar we op; voor en naast het podium onze eerste rockstar-dromen waarmaakten. We spraken over de komende verandering voor het ziekenhuis en hadden het vooral over eten; wat een verrassing! Hij wist me te vertellen hoe ze -onder zijn beleid- radicaal kozen voor een andere aanpak: een lokaal aankoopbeleid, a la carte keuken en inspelen op de noden van de mensen die in het ziekenhuis revalideren. Daarnaast trokken ze dat ook in de Koninklijke Villa open naar het grote publiek: je kan er ook als externe iets gaan eten. Als laatste hebben we het ook nog over het Zeepreventorium, in ons land misschien wel best gekend als expertisecentrum voor jongeren met obesitasproblematiek. Voeding in de gezondheidszorg is iets waar nog werk voor de boeg is, maar het lijkt alsof Nick en zijn team door de golven klieven en trendsetter willen zijn in de gezondheidssector.
Honger gestild?
Ik mag mijn pollekes gelukkig prijzen. Dankzij de dingen die ik doe kom ik heel vaak in contact met ongelofelijk getalenteerde en vooral gepassioneerde mensen. Misschien is dat wel het mooiste dat deze podcast me te bieden heeft! Als je die dan samen in een ruimte krijgt, wat tijd geeft om te praten met een drankje en een hapje erbij, dan zie je gewoon hoe ideeeen ontstaan. De ene vertelt hoe hij iets deed, de andere rifft daarop voort en stap per stap krijg je een ongelofelijk mooi resultaat. Soms mislukt het idee ook, maar ook daar leert iedereen van.
In deze tijden lijkt het soms alsof we dat te weinig doen, praten en leren van elkaar… Maar geloof me, wat je dan op je bord krijgt kan soms iedereen verrassen, inclusief jezelf. Dat mocht ik in Porto aan den lijve ondervinden en ik ben nog meer van overtuigd dat ik mijn ideeen delen, kennis delen, anderen iets bijbrengen een win-win is voor iedereen. Hoe ik dat ga doen, dat weet ik nog niet concreet, maar ik wil wel eens komen praten en luisteren als jij ideeen hebt!
Tot volgende maand!