Honger Naar Meer. Mei 2022.
View this email in your browser

Honger Naar Meer. Mei 2022.
Hey !
Ik ben net terug van een weekje in Cornwall. Er even tussenuit, uitwaaien op de kliffen van Land’s End (het meest westelijke punt van Engeland), cornish pasties eten uit het vuistje terwijl ik die afscherm van hongerige, schreeuwerige meeuwen en gewoon genieten van de zee. Van bovenop een klif of er middenin op mijn surfboard.
Wat mij opviel, is hoe verwend we zijn. Cornwall is het uiterste zuidwesten van het Groot Brittanie en omringd door zee. Het Engels Kanaal in het zuiden, de Atlantische Oceaan in het westen en de Keltische zee in het Noorden. Elk inhammetje heeft een haven met een actieve visserij, de aanvoer uit Cornwall is een kwaliteitsmerk op zich in de rest van het land daar en toch… had ik moeite om viswinkels te vinden met een aanbod zoals wij het hier hebben. Toch had ik moeite om kleine groentewinkels en primeurzaken te vinden met de beste producten uit eigen streek en daarbuiten.
Er was wel een farmer’s market en dat heeft iets moois opgeleverd, maar ik ben blij terug thuis te zijn… want hier kan ik koken met alles wat ik maar wil, want het is zo gemakkelijk om prachtige producten te vinden. En soms vergeet je dat. Maar de inspiratie om met die mooie producten van hier iets te doen, die deed ik daar op. En zo breng ik twee mooie werelden samen. Op het bord.

De maand is alweer voorbij, dus nog even achterom kijken waarover het ging in de podcast: Tom De Windt kweekt microgreens. Een term die je misschien al een paar keer gehoord hebt, maar het gaat niet om de bonsai versie van groenten, dat kan ik je garanderen. Wat het wel is en vooral waarom deze microgreens zo boeiend zijn, dat vertelt Tom met veel passie voor zijn metier. Vanuit zijn stadstuin aan de Gentse Stadsrand verdeelt hij zo zijn microgreens naar een aantal supermarkten en tal van horecazaken.
Daarna ging ik internationaal: trouwe luisteraars van de podcast weten dat ik een zwak heb voor de Mexicaanse keuken. Ik vertel er uitgebreid over in mijn verjaardagsaflevering, moest je die nog niet gehoord hebben. In Los Angeles werd een nieuw museum geopend, en wat voor een: het allereerst museum gewijd aan de Mexicaanse keuken, La Plaza Cocina. Ik sprak met curator Ximena Minotta Martin over hoe het museum tot stand kwam, wat de eerste tentoonstelling wordt en wat de plannen zijn. Een museum uit Los Angeles, wat heb ik daar nu aan, hoor ik je denken, maar in de aflevering kwamen we ook te weten dat alle tentoontstellingen digitaal te bezoeken zijn, ook nadat ze in het museum zelf beeindigen.
Kijktip

Wim Ballieu, de man die de gevulde gehaktballen op de nationale kaart zette, is terug met een nieuw seizoen van zijn populaire tv-programma Bal National. In de nieuwe uitzendingen plaatst Wim Ballie in elke aflevering een Belgisch comfort food-ingrediënt in de kijker. Als koning van de gehaktbal gaat Wim creatief aan het werk om een unieke gevulde gehaktbal te maken. Daarnaast maakt hij in elke aflevering ook een echte Belgische klassieker met hetzelfde ingrediënt klaar. De tv-chef staat voor haalbare recepten die iedereen thuis kan namaken, daarom kookt hij in ‘Bal National’ in zijn eigen thuiskeuken.
Niet enkel de gerechten in het programma zijn van eigen bodem, ook alle muziek die je in het programma kan horen is van Belgische makelij. Die muziek werd mee gekozen door de njam!-kijkers via een wedstrijd op social media. Na elke aflevering verzamelt Wim de liedjes in de ‘Bal National’-afspeellijst op Spotify.
Wim was eerder ook te gast in de podcast, en die aflevering kun je nog altijd en overal luisteren wanneer je maar wil!
Op Het Bord.
Cornwall is bijzonder. Cornwall heeft me verrast. Cornwall smaakt naar meer. En deze cornish saffron cake, die zag ik in zowat elke bakker liggen. Uiteraard heb ik er niet enkel naar staan kijken, zoals Regula Ysewijn vroeger voor elk bakkersraam stond te kijken, maar heb ik ervan genoten. Regula heeft trwouwens een zalig recept in haar Brits Bakboek staan. Fantastisch lekker met goede, verse boter op.
325 ml melk
15 g gist
500 g patentbloem
60 g ruwe rietsuiker
30 g reuzel (of boter), kamertemperatuur
5 g zeezout
5 g karwijzaad
60-100 g krenten
50 g gekonfijte citrusschil, fijngehakt
boter, om in te vetten
1 eigeel + 1 el melk, om te doreren
Voor een lang broodblik (900 g)
Verwarm de melk tot deze lauw is maar niet warm, verdeel in twee delen en voegde gist toe aan de ene helft om deze te laten wellen. Stamp de saffraandraden fijn in een vijzel en voeg toe aan de andere helft van de melk.
Doe de bloem en suiker in een grote kom of de kom van je mixer, vermeng en leg de boter en reuzel er in stukken bovenop. Giet de helft van de melk met gist over de boter en begin te vermengen. Wanneer de melk, reuzel en boter volledig opgenomen zijn, voeg je de andere helft toe.
Laat 5 minuten kneden, laat dan een paar minuten staan, voeg het zout en het karwijzaad toe en laat 10 minuten kneden tot al het deeg samengekomen is in een glad deeg dat niet te droog is. Schraap tussendoor het deeg van de wanden en de kneedhaak terug bij de rest van het deeg. Kneed de krenten en de gekonfijte citrusschil door het deeg.
Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten tot het verdubbeld is in hoeveelheid en vet het broodblik in.Wanneer het deeg gerezen is, kneed je het kort en vorm je het in een rechthoek. Leg het deeg in het broodblik en laat bedekt 1 uur rijzen of tot het deeg weer verdubbeld is. Verwarm aan het einde van de rijstijd je oven voor op 180 °C.
Bestrijk de bovenkant van de cake met het eimengsel. Bak de cake 30-35 minuten tot deze gaar is en hol klinkt als je op de bodem tikt.
Volgende Maand

De lente is in het land, de bloemen die beginnen overal te bloeien en ik zie de bijtjes al rondvliegen om nectar te verzamelen. Daniel “Danny” De Rycker is gefascineerd door deze insecten en vooral het product wat ze maken: honing. Na een carriere als manager zocht hij een nieuwe hobby, maar hij vond een roeping als imker. Hij heeft verschillende bijkenkasten, won tal van titels, werd stadsimker in Gistel waar hij scholen en andere geinteresseerden alles bijbrengt over deze wonderlijke beestjes in de bijenhal en hij schrijft ook nog voor internationaal gerenommeerde bijenhoudersmagazines. De geknipte persoon om over honing bij te leren dus! 12 mei te beluisteren via de vertrouwde kanalen.
Twee weken later is het de beurt aan misschien wel een van ‘s lands bekendste slagers. Vanuit een klein atelier aan de westkust begon het verhaal met de vader van Hendrik Dierendonck, maar Hendrik schreef er al een heel mooi verhaal aan vast. Van gerijpt vlees tot het redden van het West-Vlaams Rood van uitsterven en het terugbrengen van een oude varkenssoort; er is heel veel te vertellen over de dingen die Hendrik Dierendonck en zijn team al gedaan hebben en nog willen doen. 26 mei te horen waar en wanneer je wil via je favoriete podcast app.
Honger naar meer is de nieuwsbrief van Over Eten podcast, een podcast voor nieuwsgierige eters en drinkers. Elke aflevering nodig ik een gast uit die meer weet te vertellen… over eten.
Zoals altijd kun je de podcast beluisteren via Apple podcasts, Spotify, Google Podcasts of gewoon via de website van Over Eten. Abonneren is gratis en zo mis je geen enkele aflevering! Vind je de podcast leuk, laat dan zeker een review na op Apple podcasts of de website, dat helpt andere luisteraars om deze podcast te vinden en laat het me weten via sociale media: Tag me als @overetenpodcast en @heartofagave.
Tot volgende maand!





Copyright (C) *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*. All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|**|LIST:DESCRIPTION|**|END:IF|*
Our mailing address is:
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|**|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|**|END:IF|*
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe