Honger naar meer. Maart 2022
View this email in your browser

Honger naar meer. Maart 2022.
hey ,
Vorige week werden we wakker in een hele vreemde wereld, zo voelt het toch. Ik denk niet dat iemand ooit verwacht had dat we plots een oorlog zouden hebben vlakbij. Het lijkt alsof de directe gevolgen een verhoging van de energieprijzen zijn, maar Ukraine speelt een heel belangrijke rol in de wereld op vlak van graan… Broodnodig ingredient voor dingen zoals het dagelijks brood van heel veel mensen over de ganse wereld. Het tekort aan graan in het Midden-Oosten, geimporteerd en lokaal, wordt vaak aangehaald als een van de oorzaken die geleid hebben tot de Arabische lente en de Syrische burgeroorlog.
Maar het is niet allemaal kommer en kwel: de snelheid waarmee een enorme hoeveelheid voedsel ingezameld werd over gans Europa voor Ukraiense vluchtelingen zorgt ervoor dat ik mijn vertrouwen in de mensheid nog niet snel dreig te verliezen. Want lekker eten zorgde er heel vaak voor dat ik met vreemden kon bonden zonder dat we woorden hoefden te delen. Andere talen, kleuren en culturen; eten raakt ons in het diepste van onze ziel en ons mens-zijn. Ik heb goeie hoop op de toekomst. Hier en daar, in Ukraine.

In Februari zat ik met Ivan Nolet van Elixir d’Anvers samen om te praten over dit gele drankje in de iconische achthoekige apothekersfles. 158 jaar drankgeschiedenis die gewoon nog altijd in de Antwerpse binnenstad gemaakt wordt op exact dezelfde manier als toen. Heel fijn om ook in de gebouwen zelf te zien hoe die geschiedenis in eer gehouden wordt!
Daarna voelde ik me als een vis in het water in het gezelschap van Stijn Van Hoestenberghe. Stijn begon met de kweek van de meest duurzame vis: de omegabaars. Wat begon als een liefde voor de onderwaterwereld ging naar een studie biologie en leidde hem langs kweekprojecten over de ganse wereld. Stijn vond dat het beter kon en ging samen met de KUL op zoek naar een goede manier om duurzaam vis te kweken. Hij vond zijn vis, ging er mee aan de slag en ondertussen wordt in Kruisem de omegabaars commercieel gekweekt naast een tomatenkwekerij. Waarom is dat belangrijk? Dat legt Visboer Stijn haarfijn uit in de podcast.
Leesvoer

Lieve Galle is een van Belgies best gekende wildplukkers en herboriste. In 2019 was ze reeds te gast in de podcast, en nu heeft ze een boek uit over, hoe kan het ook anders, wilde planten en kruiden. “In het wild geplukt” is een verzameling van recepten met 36 planten die in Belgie en Nederland makkelijk te vinden zijn. Je vindt ze vaak op verrassende plekken: in je tuin, tussen de straatstenen, in de berm of onder je voeten.
Als je de podcast aflevering geluisterd hebt, dan moet je toch denken aan de mannen met maatpakken die in Brussel aan het wildplukken waren! Deze plantjes bieden een nieuwe smaakervaring en hebben verschillende onderdelen die eetbaar zijn. Lieve Galle legt uit hoe en wanneer je ze oogst.
Kijktip

Karolien Olaerts, gekend van Karola’s Kitchen, maakt de sprongen. Wat begon met een blog evolueerde naar ondertussen 3 kookboeken, een podcast en nu dus ook een tv programma op Njam.
In het programma ‘Karola’s Kitchen – gewoon gezond & goed’ deelt ze haar eetfilosofie met kijkend Vlaanderen en Nederland. In die filosofie staan de groenten centraal, maar Karolien weet als geen ander dat het lichaam op z’n best is met een gevarieerd eetpatroon en ingrediënten uit alle voedselgroepen. De keuken van Karolien staat voor kilo’s groenten, massa’s kruiden en een goeie scheut buikgevoel. De kijker mag zich verwachten aan leuke ontbijtreceptjes, makkelijke meeneemlunches, voedzame snacks en heerlijke hoofdgerechten.
Vanaf 13 maart op Njam te zien.
Foodbox Veggiechallenge

Op 1 maart gaat de derde editie van de ‘VeggieChallenge’ van start. Die challenge daagt iedereen uit om één maand lang het ‘schelleke vlees’ of het ‘stukske kip of vis’ aan de kant te leggen en samen 30 dagen lang gezonder én duurzamer te eten zonder in te boeten op smaak. De chefs van Foodbag pimpten de vegetarische gerechten die in maart in de Belgische maaltijdbox zitten. Op het menu volgende maand onder andere een veggieburger met zoete-aardappelwedges en bloemkool, een pastabowl met Berloumi en geroosterde groenten of Midden-Oosterse pizza met vegetarisch gehakt, paprika en spinazie. De hele maand lang werkt Foodbag samen met tal van experten op vlak van vegetarische alternatieven als EVA vzw, Garden Gourmet én heel wat lokale leveranciers van veggie producten. Door samen flexi, veggie of vegan te eten, happen we meer vezels en mineralen weg, besparen we water én stoten we een hoop minder CO2 uit.
Tijdens de VeggieChallenge, een initiatief van vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA), proberen deelnemers 30 dagen lang (vaker en meer) plantaardig te eten. Volgens cijfers van de organisatie besparen we maar liefst 950.000 kg CO2, 1.450.000.000 liter water en 100.000 dierenlevens als we samen één maand vegetarisch eten.
Het vegetarisme en veganisme is niet nieuw, maar het zijn vooral de flexitariërs die aan een sterke opmars bezig zijn: mensen die op regelmatige basis vegetarisch eten. Uit een recent gepubliceerd tienjarig onderzoek van de onderzoeksgroep MOVE (Movement and Nutrition for Health and Performance) aan de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat steeds meer volwassenen minstens drie dagen per week vlees of vis links laten liggen. De resultaten tonen een duidelijke shift in het ‘omnivore eetpatroon’ van (Vlaamse) volwassenen.
Dankzij Foodbag is het nóg makkelijker om vegetarisch te koken en te eten. De op-en-top Belgische maaltijdbox inspireert, geeft goesting en zit vol seizoensgebonden, verse, duurzame producten van eigen bodem. Van de 23 gezonde en gevarieerde gerechten, zijn er minstens vijf vegetarische opties. Bovendien maak je niet alleen kennis met nieuwe verrassende smakencombinaties, groenten- en vleesvervangers, maar word je geïnspireerd met verrassende recepten. Je kan de VeggieChallenge menu’s bestellen van 28 februari tot en met 21 maart. Meer info en bestellen doe je hier: www.foodbag.be

Deze maand vindt in Oostende een non-fictie boekenfestival plaats van 17 tot 21 maart. Mijn favoriete categorie, namelijk kookboeken, die krijgen ook een plaats op de affiche!
“Praten over eten met eten” is het thema waarrond gewerkt wordt en op het menu staan heel wat leuke activiteiten: een zeewierwandeling met Seaweed Chef Donald Deschagt, maar ook een aantal gesprekken waar twee voedingsexperts met elkaar praten en koken én waar het publiek mag meesmullen. Letterlijk en figuurlijk! Een aantal gasten zijn onder andere Pascal Naessens en Seppe Nobels, Sandra Bekkari en Wim Lybaert en ook Celien Rombouts met mijn eerste gast van dit jaar Michael Sels.
Meer informatie en tickets vind je op de website van Faar terug. https://www.faar-oostende.be/themas/praten-over-eten-met-eten
Deze maand in de podcast

Een maand bomvol umami. Deze week zit ik onder de grond. Heilige grond zelfs, want onder een kerk in de Antwerpse seefhoek worden paddestoelen gekweekt. Edon Bejta van Holy Shroom legt met uit hoe hij van moestuinieren ertoe gekomen is om paddestoelen te kweken en vooral hoe dat precies gebeurt. Waar paddestoelen in de middeleeuwen nog met hekserij verbonden waren, wil Edon nu vooral tonen dat het een heel lekker product is uit de korte keten.
Wie Sergio Over De Grens bekeek, heeft de jongens van BoerBakkerBert misschien al gezien, maar ik zat recent samen met hun om te praten over sojasaus. BoerBakkerBert maakt namelijk Tomasu, de enige Europese sojasaus en ze maken dat van sojabonen uit Nederland. Eigenlijk een geschift verhaal wat helemaal uit passie is ontstaan en mensen met een drive om goed te doen voor boer, product en consument samenbracht om een top product te creeren.
Maart is een leuke maand, want er is ook nog een derde aflevering! Ik verklap nog niet wie de gast wordt, maar ik denk wel dat het de perfecte gast gaat zijn voor de 50e aflevering!! Moeilijk te geloven toen ik begin 2019 met deze podcast startte dat ik het zo lang ging doen, maar het is te leuk om er mee op te houden. Ik hoop vooral dat je zeker nog eens 50 afleveringen blijft luisteren! Zoals altijd te vinden via elke podcast app en spotify, maar ook via de website!
Honger naar meer is de nieuwsbrief van Over Eten podcast, een podcast voor nieuwsgierige eters en drinkers. Elke aflevering nodig ik een gast uit die meer weet te vertellen… over eten.
Zoals altijd kun je de podcast beluisteren via Apple podcasts, Spotify, Google Podcasts of gewoon via de website van Over Eten. Abonneren is gratis en zo mis je geen enkele aflevering! Vind je de podcast leuk, laat dan zeker een review na op Apple podcasts of de website, dat helpt andere luisteraars om deze podcast te vinden en laat het me weten via sociale media: Tag me als @overetenpodcast en @heartofagave.
Tot volgende maand!





Copyright (C) *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*. All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|**|LIST:DESCRIPTION|**|END:IF|*
Our mailing address is:
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|**|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|**|END:IF|*
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe
