Honger Naar Meer. Februari 2022.
View this email in your browser

Honger Naar Meer. Februari 2022.
Hey !
Ik heb moeite om te geloven dat we al een maand kunnen aftikken van dit kalenderjaar. Ik had het superdruk met de opstart in een nieuwe job, een aantal nieuwe afleveringen opnemen en daarnaast probeer ik vooral nog een leven te leiden.
Nieuwe horecazaken bezoeken zat er nog niet in, maar thuis zelf koken dan weer wel. Ik kreeg een aantal leuke nieuwe kookboeken voor kerst en ben daar al eens mee aan de slag gegaan. Het is leuk om andere inzichten te krijgen, nieuwe combinaties te proberen en vooral je kennis verruimen door het zelf te doen (en af en toe te mislukken). Wat heb jij dit jaar al gekookt waar je echt trots op was? Ik hoor het graag van je, reply gerust op deze mail. Wie weet leer ik weer wat bij!

Januari kende een sterke start voor de podcast: hoofddietist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, auteur en TV chef Michael Sels kwam langs om te vertellen hoe we lekker lang kunnen leven. Niet door minder te eten, maar meer en beter te eten. We hadden het niet enkel daarover, maar ook over de uitdagingen die een dietist voor zich krijgt in een ziekenhuiscontext: mensen met slikproblemen, kankers, hart en vaatziekten en hoe je die uitdagingen kan omdraaien zodat mensen nog steeds kunnen blijven genieten van eten.
De tweede aflevering mocht ik met Gastheer van het Jaar Jonas Kellens praten over zijn grote passie: Nihonshu. Ni van gehoord? Misschien ken je het beter onder de naam Sake. Als gastheer van Dim Dining paired hij de beste sake met de verfijnde gerechtjes van chef Simon Van Dun. Als Jonas begint te praten, dan gaat de kraan open en komt een overvloed van informatie over het ganse productieproces op je af. Zijn enthousiasme maakt het moeilijk om niet meegesleurd te worden in het ganse verhaal en ik ben in ieder geval laaiend enthousiast om de pairing te ervaren in zijn restaurant!
Culinaire bites

Sergio Herman is een man met ambitie. Binnenkort komt er een nieuwe vestiging van Blueness in Antwerpen. Om dit te verwezenlijken komen chef Jaclyn Kong en Maitre Dorine Van Den Eynde naar Antwerpen om samen dit project te dragen. Beide dames werkten reeds samen met Sergio Herman in Oud Sluis*** als The Jane**. Jaclyn was deel van Blueness Cadzand en Pure C**, terwijl Dorine ook bij Dinner by Heston Blumenthal** en Restaurant 108* aan ervaring bijkreeg. Net zoals Blueness Cadzand wordt het een combinatie van Franse Keuken met Japanse accenten in een ongeevenaarde hospitality setting.
Dit is de tweede samenwerking tussen Sergio en de familie Dheedene, na hun eerdere partnership voor Le Pristine.

Bon Bon, het beste restaurant in Brussel, houdt er binnenkort mee op. na 20 jaar, twee michelinsterren, een score van 19,5 in de Gault & Millau is het genoeg voor chef Christophe Hardiquest. De chef kondigde dit zelf aan op facebook. “Na twintig jaar in de keuken van mijn levenswerk Bon Bon, na twintig jaar 200 procent inzet, is het tijd voor mij om een pagina om te slaan”. Hoe het verder moet na juni is nog niet duidelijk, maar hij benadrukt dat het “geen einde is, maar wel het begin van een nieuw avontuur”.

Dit jaar wordt de restaurantgids van Michelin, en dus ook de uitreiking van de bijhorende sterren, opnieuw uitgesteld. Oorspronkelijk stond deze gepland voor 21 februari, maar omwille van de gezondheidscrisis leek het verantwoord om deze uit te stellen tot de maand mei, wel nog steeds in het Theatre Royal van Bergen (Mons). Door deze uitreiking 3 maand uit te stellen, hoopt de michelin gids om collegas uit het vak op een verantwoorde, gezellige en leuke manier samen te brengen. De gids zal uitsluitend online te verkrijgen zijn via de website of de gratis app die te downloaden is voor zowel IOs als Android.
Leesvoer

Herwig Van Hove, de ietwat knorrige tv chef die naast Felice stond te koken in het programma 1000 seconden, heeft zijn laatste kookboek uit. Het is deels kookboek, deels autobiografie. Een atypisch kookboek, want het bevat geen fotos noch lijstjes met ingredienten. Wat het wel is, is een boeiend verhaal wat een beeld vormt van wat Herwig Van Hove gevormd heeft en een goede basisuitleg hoe technieken en smaken in de keuken gebruikt kunnen worden zonder de lezer, of de thuiskok, slaafs aan het handje te nemen. Het was een werk dat meer dan een jaar in beslag nam en telt meer dan 500 paginas. Boeiend geschreven, maar je merkt natuurlijk in het taalgebruik dat Herwig Van Hove prof aan de universiteit was en ondertussen de nobele leeftijd van 83 telt. Fris, jong taalgebruik gaat deze man niet als stijl hebben en toch leest het niet langzaam of oubollig. Het is een leuke manier om de kennis die hij over alle jaren heen verzameld heeft te delen en door te geven aan volgende generaties alvorens hij zich in zijn kist legt. Pittig detail: de tafel waaraan hij zit op de cover is zijn eigen doodskist, wat je kan zien op de achterflap.
Uit via Borgerhoff & Lamberigts en hier te koop: Herwig Van Hove, Het Laatste Woord. 29,99 Eur.
Deze maand in de podcast

Toen ik een klein ventje was, herinner ik met dat er bij mijn meme en pepe altijd een achthoekige fles met een gele vloeistof op tafel stond. Later kwam die fles nog af en toe es voorbij maar ik stond er niet echt bij stil wat nu precies in die fles zat… tot Tim Devriendt, bartender van Gentse cocktailbar The Cobbler, me vertelde dat ik verkeerd was en dat als serieus ingredient in mijn homebar moest hebben. Het werd dus hoog tijd om dit Antwerpse streekproduct beter te leren kennen: 158 jaar ervaring, anekdotes en wijsheid. 3 Februari te beluisteren.
Twee weken later, op 17 februari, duik ik samen met Stijn Van Hoestenberghe onder in de wondere wereld van de omegabaars. De omegabaars is ‘s werelds eerste echt duurzame vis die in ons land gekweekt wordt op de grens van Oost- en West-Vlaanderen. Regenwater wordt opgevangen waar de vis in leeft, afvalwater wordt gebruikt als meststof voor de aanpalende tomatenkwekerij en de vis leeft op een uitsluitend vegetarisch dieet. Allemaal innovaties die het in de toekomst mogelijk maken om de ecologische voetafdruk van vis een stuk kleiner te maken, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Luisteren om meer te weten is de boodschap!
Honger naar meer is de nieuwsbrief van Over Eten podcast, een podcast voor nieuwsgierige eters en drinkers. Elke aflevering nodig ik een gast uit die meer weet te vertellen… over eten.
Zoals altijd kun je de podcast beluisteren via Apple podcasts, Spotify, Google Podcasts of gewoon via de website van Over Eten. Abonneren is gratis en zo mis je geen enkele aflevering! Vind je de podcast leuk, laat dan zeker een review na op Apple podcasts of de website, dat helpt andere luisteraars om deze podcast te vinden en laat het me weten via sociale media: Tag me als @overetenpodcast en @heartofagave.
Tot volgende maand!





Copyright (C) *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*. All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|**|LIST:DESCRIPTION|**|END:IF|*
Our mailing address is:
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|**|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|**|END:IF|*
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe
*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*